Składniki:
1 por (tylko biała część)
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
3 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka pełnotłustego
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka ciemnego piwa
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera jersey
10 dag Bursztyna
15 dag makaronu kokardki
4 plastry bekonu wysmażone na chrupko
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Usmażyć na chrupko całe plasterki bekonu. Warzywa obrać i pokroić w cząstki.
Pory poddusić na maśle razem z marchewką, czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką, i zasmażyć na złoto. Wlać zimne mleko, rozprowadzić, następnie wlać bulion i piwo. Krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej już zupy wsypać starty ser bursztyn, cały czas mieszając. Dodać makaron. Podawać z plastrem bekonu.