Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
300 g startego żółtego sera (ementaler, gouda, chester, gruyer lub comte)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
200 ml śmietanki 30 %
ok. 150 ml białego, wytrawnego wina


Grzanki:
4 kromki chleba tostowego
oliwa
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku


Przygotowanie:
W rondelku robimy zasmażkę, rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i przesmażamy razem. Podlewamy całość gorącym bulionem ciągle mieszając, dolewamy wino. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pierz. Gotujemy całość ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, drobno pokrojony czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy, wysypujemy całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut. Jak lekko zbrązowieją, wyciągamy grzanki i odkładamy na bok. Do zupy stopniowo dodajemy starty ser ciągle mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i krótko razem gotujemy na małym ogniu. Podajemy z grzankami.