Składniki:
2 kostki bulionu warzywnego
1 l wody
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 papryczka chili
1 marchewka
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy warzywnej
świeża bazylia


Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój papryczkę chili. Na dno garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj warzywa i całość smaż ok. 2 minuty. Do zupy dodaj czerwoną soczewicę i wędzoną mieloną paprykę. Całość zalej wodą i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Soczewicę należy doprawić na końcu, inaczej długo pozostanie twarda. Kiedy się ugotuje, zupę dopraw bulionem warzywnym. Całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżo pokrojoną bazylią.