Składniki:
2 jajka
250 ml śmietany 30%
350 ml mleka
30 g pasty sezamowej tahini
10 g sezamu jasnego
10 g sezamu czarnego
200 g chałwy
1 łyżka masła
40 g glukozy
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka umyj i oddziel żółtka od białek. Zagotuj mleko ze śmietaną i laską wanilii przekroją wzdłuż, aby uwolnić nasionka. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek dodaj chochelkę ciepłego mleka stale mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Tak powstałą miksturę powoli wlej do garnka z mlekiem i śmietanką ciągle mieszając. Poczekaj, aż zupa zgęstnieje i usuń laskę wanilii. Dodaj sezamową pastę tahini i pokrojoną chałwę. Całość zamieszaj.
Zrób domowe sezamki. Przygotuj papier do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię wsyp glukozę, cukier puder, masło, sezam jasny oraz czarny i zamieszaj aby połączyć składniki. Szybko przelej na papier. Rozprowadź równo masę o grubości ok. 2 mm. Kiedy ostygnie pokrój w paski i uformuj w dowolny kształt i dodaj do zupy.