Składniki:
seler naciowy
korzeń selera
2 marchewki
por
czerwona cebula
3 pomidory
2 łyżki dużych oliwek
2 polskie długodojrzewające pikantne kiełbaski
łyżeczka ziaren kolendry
3-4 suszone pomidory bez zalewy
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
1,5 l wody
smalec do smażenia
jarmuż


Kluseczki:
2 żółtka
60 g zimnego masła
pół szklanki mąki


Przygotowanie:
Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Na smalcu podsmaż ziarna kolendry i suszone pomidory. Następnie dodaj pokrojone warzywa, zielone oliwki, kawałki kiełbasy, pomidory i gałązki rozmarynu. Składniki zalej wodą, zamieszaj i gotuj przez 40 minut. Na koniec do zupy dodaj pokrojony jarmuż.
Idealnym dodatkiem do zupy będą francuskie kluseczki. Zimne masło utrzyj w misce, następnie dodaj żółtka i połącz je z masłem. Na koniec dodaj sól i przesianą mąkę. Utrzyj wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą łyżeczek uformuj kluseczki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Zupę podawaj z kluseczkami. Smacznego!