Składniki:
4 filety z kurczaka
1 l wody
2 kostki bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy o smaku kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g zielonych oliwek
1 łyżeczka imbiru
60 g migdałów
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
garść świeżego lubczyku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej


Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyj i osusz papierem. Rozgrzej dno garnka i wlej oliwę. Wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i dodaj przyprawę. Umyj, obierz i pokrój marchewki i cebulę. Kawałki usmażonego mięsa przełóż do miski. Do garnka, w którym smażyły się filety wrzuć warzywa i zetrzyj imbir. Chwilę podsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym. Zagotuj zupę, a w między czasie pokrój paprykę w nieduże paski. Dodaj ją do garnka wraz z usmażonym kurczakiem i oliwkami. Rozgrzej patelnię i wrzuć migdały aby się uprażyły. Zupę podawaj z prażonymi migdałami i posiekanymi listkami świeżego lubczyku.