Składniki:

  • seler,
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 4 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek suszony
  • liść laurowy
  • sok z cytryny (wyciśniętej)
  • sól, pieprz

Zupa krem z cebuli – przygotowanie

  1. Z warzyw ugotować wywar, przecedzić.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę.
  3. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  4. Na patelni ( ceramicznej grillowej podsmażyć przez minutę pokrojony czosnek, następnie wrzucić cebule.
  5. Dodać sok z cytryny. Pamiętaj, by cytrynę wycisnąć samodzielnie.
  6. Odrobinę posolić.
  7. Udusić cebulę do miękkości pod przykryciem przez około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
  8. Połączyć cebule z ugotowanym wywarem.
  9. Dodać odrobinę startej gałki, tymianek, liście laurowe, gotować przez chwilę.
  10. Po ugotowaniu wyjąć listki laurowe, resztę zmiksować.
  11. Doprawić solą i pieprzem.