Składniki:
- seler
- pietruszka
- marchew
- cebula
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- ogórki kiszone lub przecier ogórkowy
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, czosnek
- zielony koperek (dodatkowo).
Zupa ogórkowa – przepis:
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
- Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek.
- Zagotować.
- Po ugotowaniu dodać poszatkowane ogórki lub przecier.
- Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
- Przegotować.
- Jeżeli chcesz podkreślić smak zupy – możesz dodać sporo koperku (poszatkuj go cienko przed dodaniem)