Składniki:

  • seler
  • pietruszka
  • marchew
  • cebula
  • por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • ogórki kiszone lub przecier ogórkowy
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, czosnek
  • zielony koperek (dodatkowo).

Zupa ogórkowa – przepis:

  1. Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
  2. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek.
  3. Zagotować.
  4. Po ugotowaniu dodać poszatkowane ogórki lub przecier.
  5. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.
  6. Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
  7. Przegotować.
  8. Jeżeli chcesz podkreślić smak zupy – możesz dodać sporo koperku (poszatkuj go cienko przed dodaniem)