Składniki na chłodnik ze szpinaku:
  • 250 g szpinaku,
  • 400 g kefiru,
  • 200 g zsiadłego mleka,
  • pół cytryny,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 ząbek czosnku (lub dwa niewielkie),
  • grzanki z ciabattej,
  • sól, pieprz, czerwona czubryca.

Przygotowanie:
  1. Szpinak podgotować na patelni, z niewielką ilością wody (5-10 min.).
  2. Ostudzić, poszatkować (nie za drobno), dodać kefir i zsiadłe mleko, całość dokładnie wymieszać.
  3. Wcisnąć sok z cytryny, dodać posiekany koperek i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
  4. Doprawić solą, pieprzem i czubrycą. Wstawić na 10 minut do lodówki.
  5. Podawać z grzankami z ciabattej, posiekaną rzodkiewką lub szczypiorkiem