Składniki na chłodnik z ogórka i awokado:
  • 2,5 szklanki pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce ogórka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 małe awokado,
  • Warzywa pokroić w kostkę lub słupki. Wymieszać z wegańskim jogurtem naturalnym.

Składniki na wegański „jogurt naturalny”:
  • 200 g tofu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej),
  • 3/4 szklanki (lub więcej) mleka sojowego (niesłodzonego!) lub migdałowego (zdecydowanie wolę migdałowe),
  • kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna.

Tofu rozdrobnić i udusić w małej ilości wody, ok. 5 min. (woda ma wyparować). Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy w blenderze i schładzamy w lodówce.