Żur na kaszance

3 pętka kaszanki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku (lub więcej)
1 czubata łyżka suszonego majeranku
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
ew. kawałek wędzonego boczku
4-5 dużych ziemniaków
1 butelka żuru (lub barszczu białego)
Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wlać do nich ok.1,5 l wody i zagotować. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
Na patelni przesmażyć pokrojony w paski lub kostkę boczek wędzony-aż będzie chrupiący. Dodać posiekane cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać do ziemniaków. Kaszanki obrać z osłonek pokroić w plastry lub kostkę. Wrzucić do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie a kaszanka się rozgotuje. Zalać żurem i chwilkę razem gotować.