Składniki, 4 porcje:
2 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 ząbka czosnku
1 płaska łyżka mąki
250 ml mleka
250 ml wody lub bulionu lub wody + 1 łyżka sosu rybnego
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka musztardy
1/4 szklanki zielonego groszku lub kukurydzy
3 łyżki rodzynek, posiekanych
10 - 15 małży (można pominąć jeśli mamy problem z dostaniem)
1 filet białej ryby (użyłam baramundi, ale może być inna) lub dwa filety jeśli nie dajemy małży
50 g wędzonego łososia
50 g krewetek atlantyckich


1 łyżka śmietanki kremowej 30% (opcjonalnie)
posiekana natka pietruszki lub kolendry


Przygotowanie:

  • W szerokim garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić ją mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Na koniec dodać czosnek i poddusić przez 1 - 2 minuty.
  • Dodać mąkę i smażyć przez 1 - 2 minuty. Następnie wlać mleko, wodę, dodać ziemniaki i musztardę. Doprawić solą (wcześniej spróbować), pieprzem i zagotować. Przykryć garnek i gotować aż ziemniaki będą prawie całkowicie miękkie przez około 10 - 15 minut.
  • Dodać groszek lub kukurydzę, rodzynki i małże (zanurzając je w zupie), gotować pod przykryciem przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Następnie dodać filet ryby (bez skóry i ości) pokrojony na kawałki i gotować przez 1 minutę na małym ogniu. Na koniec dodać kawałki łososia wędzonego, krewetki atlantyckie i śmietankę, gotować przez 15 sekund. Doprawić natką pietruszki lub kolendrą