Składniki:

 1 duża marchewka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
 1 pietruszka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami wielkości nie mniejszej niż jajko lub limonka
 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego wraz z 1 łyżką masła)
 250 ml śmietany 18%
 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
 2 łyżki soku z cytryny
Dodatki (dowolnie): chleb, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, ser biały






Wykonanie:

  • Marchewkę i pietruszkę jesienną chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut.
  • Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.