Przygotuj sobie japońską zupę miso w domu! To zaskakująco proste i pyszne! Doskonała zupa na lekki lunch lub rozgrzewającą przystawkę
Składniki
ilość porcji: 4
1 łyżka glonów wakame
1 litr wody
2 łyżeczki dashi w granulkach
3 łyżki pasty miso
2 zielone cebulki
100 g tofu jedwabistego
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 10 min
1.
Glony wyłożyć na sitko i moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut.
2.
Wodę wymieszać z granulowanym dashi i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać pastę miso i roztrzepać. Dodać glony i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
3.
Cebulkę pokroić ukośnie. Tofu pokroić w kostkę i rozdzielić na 4 miseczki. Nalewać zupę i posypać cebulką. Smacznego!