1/2 kg dyni4 duże ziemniaki1 średnia cebula1-2 cm korzenia świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 szklanka pokrojonej włoszczyzny1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 puszka (400 ml) mleka kokosowegosok z 1/2 cytrynykilka listków kolendry do dekoracjigrzanki

przygotowania: Dynię i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż warzywa do garnka, dodaj obrane ząbki czosnku, włoszczyznę, gałkę muszkatołową, tymianek, ziele angielskie i sól. Dolej 2 szklanki wody, zagotuj i duś pod przykryciem ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na krem, dolej mleko kokosowe i gotuj kolejne pół godziny. Na koniec dolej sok z cytryny dla zaostrzenia smaku. Zupę podawaj z grzankami, w miseczkach lub na talerzu, ozdobioną kolendrą.