[align=center]

2 długie ogórki szklarniowe
2 kostki rosołowe
2 łyżki maki
0.5 szklanki kwaśniej śmietany
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki ryżu
2 łyżki masła
surowe żółtko
pęczek koperku
sól
cukier
pieprz do smaku


Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy ogórki i mieszając lekko podsmażamy. W garnku zagotowujemy wodę dodajemy kostki wrzucamy ryż i podsmażone ogórki. Koper siekamy, śmietanę, żółtko, cytrynę i mąkę mieszamy dokładnie i gdy ryż i ogórki są już miękkie, wlewamy do zupy i wsypujemy koperek, mieszamy, doprawiamy według własnego smaku sola, cukrem i pieprzem, zagotowujemy powoli i podajemy na ciepło.

[/align]