Składniki:
  • 1 duży korzeń selera (ok. 400 g)
  • 2 duże jabłka
  • 2 - 3 łyżki rodzynek
  • 2 plastry ananasa
  • 3-4 łyżki śmietany lub oleju
  • sok z cytryny, sól, cukier do smaku

Wykonanie:Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy śmietanę, sparzone wrzątkiem rodzynki. Umyty i obrany korzeń selera ścieramy na tarce o grubych oczkach (częściowo możemy zetrzeć na małych oczkach) i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Plastry ananasa kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z selerem i łączymy z jabłkami w śmietanie. Dodajemy do smaku sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce do "przegryzienia się składników" .