Składniki:
  • 500g kapusty białej
  • 350g kapusty czerwonej
  • 100g cebuli
  • 50 - 80 g rodzynek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:Obie kapusty opłukane i osuszone rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, dajemy do jednego naczynia, wsypujemy pół łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny. Jeżeli nam się spieszy rozgniatamy kapustę dłońmi do chwili uzyskania soku. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, umyte i sparzone we wrzątku rodzynki, ¾ ilości posiekanej natki pietruszki i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Dosmakowujemy cukrem , pieprzem i ewentualnie solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godz. Podajemy posypaną pozostałą natką pietruszki. Dobrze smakuje do potraw mięsnych lub rybnych.