Sałatka Sneżanka
Składniki
4 liście zielonej sałaty
1 średni ogórek wąż
1 opakowanie serka homogenizowanego lub gładkiego twarogu
2-3 ząbki czosnku
3 orzechy włoskie drobno posiekane
2 łyżki siekanego koperku
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Sposob przygotowania
Ogórek po obraniu kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do twarożku razem z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem (możemy doprawić do smaku solą i pieprzem, ale lepiej zostawić naturalny smak sałatki). Na umytych i osuszonych liściach zielonej sałaty układamy, najlepiej łyżką do lodów, kulki sneżanki i posypujemy zmielonymi orzechami. W podobny sposób przyrządzamy słynny chłodnik taratoor. Zastępujemy tylko serek naturalnym jogurtem rozcieńczonym zimną wodą. Zupę podajemy koniecznie mocno schłodzoną.