Sałatka z soi
Składniki
30 dag ugotowanej soi
1 czerwona papryka
1 cykoria
1 ogórek małosolny
1 mała cebula
20 dag sera żółtego
Sos:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka sweet sos chili
sos sojowy do smaku
Sposob przygotowania
Soję gotujemy według przepisu na opakowniu. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Ogórek i cebulę kroimy w kostkę, a ser w słupki wielkości pasków papryki. Cykorię po umyciu pozbawiany gorzkiego trzonu, po czym kroimy w niezbyt wąskie paski. W sezonie letnim możemy zamiast cykorii użyć sałaty kędzierzawej. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do salaterki i zalewamy sosem złożonym z octu winnego, oliwy, zmiażdżonego czosnku, sosu chili i sosu sojowego. Ewentualnie można do smaku odrobinę posłodzić.