Sałatka tabbouleh
Składniki
2 łyżki kaszki burghul
10 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
4 drobno pokrojone cebulki dymki
1 drobno pokrojony mały ogórek
1 łyżka świeżej drobno posiekanej mięty
4-8 łyżek soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz
Sposob przygotowania

Burghul moczymy przez 15 minut w dużej ilości wody. Cedzak wykładamy ściereczką lub gazą i przecedzamy kaszkę, a następnie zwijamy ściśle rogi, wyciskamy pozostałość wody. Bourghul przekładamy do miski, dodajemy posiekane jarzyny i zioła, sól, pieprz, sok cytrynowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę tak, by sałatka ładnie błyszczała, ewentualnie jeszcze doprawiamy. UWAGA! Kaszkę burghulu można zastąpić błyskawicznym kuskusem.