Sałatka z wołowiną i fasolą
Składniki
20 dag ugotowanej wołowiny
2 dymki
1 puszka białej fasoli
1 mały pomidor
po 1 strąku papryki zielonej i czerwonej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka bulionu warzywnego z kostki
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
Sposob przygotowania

Dymki oczyścić, umyć i wraz ze szczypiorem pokroić w cienkie krążki. Umytą paprykę pokroić w paseczki. Natkę pietruszki posiekać. Połowę odłożyć na później. Fasolę przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Pomidora umyć i posiekać w drobną kostkę. Warzywa i wołowinę włożyć do salaterki. Bulion połączyć z wodą, dodać musztardę, ocet, olej i mieszać do połączenia składników. Polać tym sosem sałatkę, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć sałatkę talerzykiem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać natką pietruszki.