Sałatka z kaczą piersią
Składniki
2 kacze piersi
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 sałata lodowa
1 fenkuł czyli koper włoski
10 dag pieczarek
2 łyżki orzeszków ziemnych
5 łyżek oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposob przygotowania
Kacze piersi natarte solą i pieprzem usmażyć na patelni i odstawić do ostygnięcia. Przygotować sos. Dokładnie wymieszać ocet winny z oliwą, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę podzielić palcami na mniejsze kawałki, fenkuł przekroić na pół, wykroić głąb i pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Grzyby przebrać, umyć i pokroić w paseczki. Sałatę, fenkuł i grzyby wymieszać z sosem i ułożyć w salaterce. Na wierzchu poukładać kacze piersi pokrojone w ukośne plasterki. Przed podaniem całość posypać orzechami.