Składniki na sałatkę ze szpinakiem:
  • liście szpinaku bez ogonków,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • szczypiorek albo czerwona cebula,
  • awokado.

Sos do sałatki – śmietanka z tofu:
  • 1/2 kostki tofu,
  • 1/2 ugotowanego ziemniaka,
  • mleko sojowe,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • sproszkowana cebula, sproszkowany imbir,
  • sok z cytryny.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, aby uzyskać odpowiedniej konsystencji sos do sałatki.Warto wspomnieć, że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się, żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.