Składniki
2 szklanki malin
2 szklanki truskawek bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
skórka 1 pomarańczy pokrojona na cienkie paseczki
3 łyżki kandyzowanego imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
2 łyżki soku z cytryny
0,5 opakowania środka żelującego z pektynami
3 ,5 szklanki cukru
1 łyżka masła (ewentualnie)


Przygotowanie
Lekko zmiażdżyć owoce widelcem, zmieszać w rondlu ze skórką pomarańczową oraz imbirem
i sokiem cytrynowym. Zmieszać środek żelujący z ½ szklanki cukru i dodać do owoców. Zagotować, często mieszając. Wsypać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować 1 min, stale mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez 5 minut. Jeśli na powierzchni tworzy się piana, dodać masło i zamieszać. Zdjąć szumowiny, przełożyć marmoladę do słoika i ostudzić. Schłodzić przed podaniem. Przechowywać w lodówce.