Składniki
1,5 kg gorzkich pomarańczy
3 litry wody
sok z 2 cytryn
2 kg białego cukru
1 kg brązowego cukru
6 kumkwatów w brandy (opcjonalnie)


Przygotowanie
Obierz pomarańcze bardzo cienko, bez białej gorzkiej warstwy. Pokrój skórkę w cieniutkie paski i gotuj na wolnym ogniu w 1,5 l wody przez 2 godziny, żeby skórka zmiękła. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy, zmieszaj z sokiem z cytryn i odstaw. Miąższ pozostałych pomarańczy zalej resztą wody i gotuj przez półtorej godziny. Nie wyciągaj pestek i nie obieraj miąższu z białej warstwy, bo zawierają pektyny, które zagęszczają dżem. Przesącz sok z ugotowanego miąższu i wymieszaj w rondlu z ugotowaną skórką. Teraz ewentualnie dodaj kumkwaty, wlej do rondla sok z pomarańczy i cytryn i wsyp cukier. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez 12 min. Nałóż dżem do wyparzonych gorących słoików.