Składniki:
3 kg świeżych, młodych i jędrnych ogórków
3 litry zimnej wody
90 - 120 g soli kamiennej niejodowanej
do każdego słoika o poj. 1,5 litra dajemy:
3 - 4 kwiatostany kopru
2 - 3 duże ząbki czosnku
3 - 4 nieduże kawałki korzenia chrzanu
Kiszenie możemy wykonać w większych słojach np. 5 litrowych (specjalnych do ogórków) lub w garnku kamiennym oczywiście z zachowaniem odpowiednich proporcji składników.
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i odstawiamy do ocieknięcia z wody. Na dno każdego słoja dajemy koper i układamy ciasno ogórki, nadkrajane wzdłuż lub lub z obu końców. Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan. Wodę gotujemy z dodatkiem soli (30 - 40g soli na 1 litr wody) i gorącą zalewamy ogórki. Zamykamy słoje i odstawiamy do ukiszenia na ok. 4 dni. Ale można jeść je już po upływie 48 godzin, jak dla mnie takie niedokiszone są też dobre.
Przed spożyciem schładzamy w lodówce.