Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 5 litrów wody
  • 200g soli kamiennej (najlepiej niejodowanej)

do każdego słoika o poj. 1,5 litra dajemy:

  • 3 - 4 kwiatostany kopru*
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 kawałki korzenia chrzanu
  • kawałek papryczki chili

* Najlepsze są z dojrzałymi nasionami. Daję z łodygą o długości ok. 10 cm, gdy nie mam dużo kopru.

Wykonanie:
Ogórki myjemy, odstawiamy do osiąknięcia z wody. Układamy ciasno w słojach, na dnie których dajemy wcześniej kwiatostany kopru. Do każdego słoja dajemy pokrojony na kawałki czosnek i chrzan. Gdy chcemy, aby ogórki miały ostry smak dodajemy kawałek papryczki chili. Jeżeli chcemy mieć łagodne, pomijamy ten ostry dodatek. Wodę z solą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Po wystudzeniu wynosimy w chłodne miejsce.