SKŁADNIKI:

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwone papryki
co najmniej 3 koncentraty pomidorowe - łącznie 600 g koncentratu, ale my dajemy łącznie 570 g
1/2 szklanki octu (używamy jabłkowo-winnego)
150 - 200 g cukru - w zależności od upodobań smakowych
pieprz (1 łyżeczka)
curry (1 łyżeczka)
ostra papryka (1/2 łyżeczki - lub mniej)



PRZYGOTOWANIE: PONAD 60 MIN.

Obraną cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę kroimy (nie trzeba jakoś dokładnie, bo potem i tak będziemy je miksować), następnie obydwa warzywa solimy 2 łyżkami soli i zostawiamy na jedną godzinę. Po tym czasie odciskamy, dodajemy do nich cukinię i wszystko razem gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Gdy składniki ostygną wszystko miksujemy (lub od razu miksujemy ręcznym mikserem bardzo dokładnie). Następnie dodajemy do tego pieprz, ostrą paprykę, curry, cukier, ocet oraz koncentraty pomidorowe.

Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i gotujemy 15 minut. Gorące przekładamy do słoików. Gotowe


WSKAZÓWKI I UWAGI:

Z jednej porcji wychodzi 7,5 słoiczka (takich jak na moim zdjęciu). W przepisie znajduje się curry - można dać go mniej, jeśli ktoś nie przepada z nim lub w ogóle pominąć i w zamian dać na przykład czosnek.