SKŁADNIKI: OK. 30 SŁOIKÓW PO 200 ML

5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu



PRZYGOTOWANIE: PONAD 60 MIN.

Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.

Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny.

Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem - monotonna robota i strasznie kleją się łapki Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min.

Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.


WSKAZÓWKI I UWAGI:

Marchewkę można zetrzeć lub zmielić w mikserze.