
Podziękowania:
0
-
Adżika
SKŁADNIKI:
OK. 30 SŁOIKÓW PO 200 ML
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek, najlepiej antonówki
1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
0,5 l oleju
1 szklanka octu
100 g soli
300 g cukru
300 g czosnku
4 ziarenka pieprzu
PRZYGOTOWANIE: PONAD 60 MIN.
Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewkę obrać, jabłka również, paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielić przez maszynkę lub w malakserze. Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.
Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny.
Następnie należy obrać i zmielić 300 g czosnku lub potraktować wyciskaczem - monotonna robota i strasznie kleją się łapki
Do sosu dodać 100 g soli, 300 g cukru, czosnek, 4 ziarenka pieprzu i gotować 30 min.
Gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować, odwrócić słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.
WSKAZÓWKI I UWAGI:
Marchewkę można zetrzeć lub zmielić w mikserze.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!