sałatka z ogórków
Składniki
2,5 kg ogórków gruntowych
2 cebule
1 szk cukru
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka curry
1/2 szk octu
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżki soli
1 szk wody
Super sałatka do kanapek z wędliną i jako surówka do obiadu.
Etapy przygotowania
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka.
Ogórki i cebulę wrzucić do miski.
Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotować zalewę.
Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę i musztardę, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin.
Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików ciasno upychając, zalać powstałą zalewą.
Zamknąć słoiki i przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni.