Składniki:
2 filety z sandacza ze skórą


marynata:
1/4 szklanki soli gruboziarnistej
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki kopru włoskiego
łyżka suszonej skórki z cytryny
łyżeczka słodkiej papryki


sos musztardowy:
2 żółtka
2 łyżki musztardy
20 ml białego wytrawnego wina
łyżka miodu
sok z cytryny
duża szczypta kopru włoskiego
łyżka świeżego koperku
sól


sos ostro-słodki:
papryczka chili
sok z limonki
łyżka cukru pudru
1/4 szklanki sosu sojowego


Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszaj w misce. Filety sandacza dokładnie natrzyj. Rybę włóż do naczynia skórą do dołu. Naczynie przykryj folią spożywczą. Rybę dociśnij deską z obciążeniem i wstaw do lodówki minimum na dobę. Przygotuj dodatki. W misce utrzyj żółtka. Dodaj musztardę, białe wino, miód i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw koprem włoskim, solą i świeżym posiekanym koperkiem. Zrób ostro-słodki sos. W misce wymieszaj sok z limonki z łyżką cukru pudru. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zamarynowany filet sandacza oczyść z nadmiaru marynaty i pokrój w cienkie plastry, ale bez skóry. Na talerzu ułóż plastry sandacza i podawaj je z sosami. Smacznego!