Składniki
12 podłużnych pomidorów, pokrojonych w kostkę
2 duże mięsiste pomidory, pokrojone w kostkę
1 ogórek, obrany, bez pestek, pokrojony w kostkę
garść szczypiorku, bazylii, trybulki i koperku


Składniki przybrania
1 ogórek, obrany
1 gruby plaster arbuza, bez pestek
mała gałązka bazylii, trybulki i koperku
oliwa z oliwek extra virgin do pokropienia


Potrzebne akcesoria
Nóż z ząbkami, nóż kuchenny, obieraczka do warzyw, deska do krojenia, mikser, muślin, sitko, duża miska, drewniana łyżka, łyżka do wykrawania kulek z melona, chochelka.


Przygotowanie
Wrzuć pokrojone pomidory, ogórek i zioła do blendera i zmiksuj na puree. Za pomocą drewnianej łyżki przetrzyj puree przez muślin umieszczony na sitku do dużej miski. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodziło. Z ogórka i arbuza specjalną łyżeczką wytnij ładne kulki. Włóż po kilka kulek do salaterek i dołóż małe gałązki ziół. Wlej chochelką pomidorowe consommé i skrop oliwą z oliwek.