Składniki:
3 jajka
świeży tymianek
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka serka mascarpone
masło i olej do smażenia
3-4 plastry polskiej szynki długodojrzewającej
2-3 zielone szparagi


Dżem marchewkowy:
3 marchewki
pomarańcza
garść porzeczek
szczypta różowego pieprzu
szczypta ziaren kolendry
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z rokietnika
sok z pomarańczy


Przygotowanie:
Jajka roztrzep, dodaj listki tymianku, kurkumę, paprykę i serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na maśle z dodatkiem oleju usmaż omlet. Na koniec dodaj plastry szynki i kawałki szparagów. Włóż omlet do mocno rozgrzanego piekarnika z opcją grilla na 2 minuty. Następnie zawiń omlet w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 stopni tak, żeby nie stracił temperatury.
Przygotuj dżem. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni upraż ziarna kolendry i pieprzu. Następnie dodaj startą marchewkę i miód. Gdy marchew zmięknie, dodaj kawałki pomarańczy, porzeczki oraz sok z pomarańczy i rokitnika. Owoce i warzywa duś do miękkości. Omlet podawaj z dżemem marchewkowym. Smacznego!