Składniki



  • Krewetki:
  • Krewetki -800g
  • Oliwa-30ml
  • Siekana kolendra-10g
  • Sol,pieprz
  • Salsefia puree:
  • Salsefia-200g
  • Mleko sojowe-50ml
  • Salsefia:
  • Salsefia-160g
  • Oliwa-10ml
  • Sol,pieprz
  • Chipsy z salsefii:
  • Salsefia cieniutkie plastry-80g
  • Olej -100ml
  • Dodatki:
  • Chutney z pigwy-80g
  • Listki miety-40g



Etapy przygotowania

Przygotowanie krewetek:

  • Krewetki nakłuć na patyki,zamarynowac w przyprawach i kolendrze
  • Zawakować ,gotować sous vide 54 stopni 12 minut
  • Wyjąć ,ściągnąć wykałaczki i osuszyć

Przygotowanie puree z salsefii:

  • Salsefie ugotować,zmiksowac z mlekiem sojowym

Przygotowanie salsefii:

  • Salsefie ugotować,pokroic w kawałki
  • Podsmażyć na małej ilości oilwy,przyprawić

Przygotowanie chipsów z salsefii:

  • Salsefie usmażyć na oleju osuszyć na papierowym ręczniku

Sposób podania:

  • Wyszprycować puree z salsefii
  • Rozłożyć podsmażoną salsefie
  • Ułożyć krewetki,rozłożyć chutney
  • Dekorować chipsami z salsefii i listkami mięty