[align=center][size=medium]Ziemniaki po Żydowsku.
Przepis na 2 osoby :
Około 8 sztuk średnich ziemniaków
2 średnie cebule
4 ? 6 ząbków czosnku
1 łyżeczka masła
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, majeranek, kminek, tymianek, liść laurowy.
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i cieniutko obieramy, możemy pokroić na połówki.
Wrzucamy je na gotująca się w garnku już wodę
WAŻNE ? wody maksymalnie pół garnka
wkładamy tam też obraną cebulę CAŁĄ
(cebul w garnku powinno być tyle, ile osób zasiądzie do tego obiadu, dlatego w przepisie na dwie osoby cebul jest 2 sztuki).
Dodajemy też czosnek i przyprawy plus masło
z solą i pieprzem nie przesadzając, można zaszaleć z kminkiem, tymiankiem i majerankiem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, pod sam koniec dolewając mleko.
Po zagotowaniu wyłączamy.
Łyżką cedzakową odławiamy ziemniaki i cebulę oraz czosnek.
Pozostałą zalewę odlewamy do szklanek lub kubków, serwujemy do obiadu jako napój.
Smacznego
Drytomm.
PS.
Możecie to danie potraktować jako przekąskę, ale generalnie powinno być, niczym ziemniaki z wody, serwowane do dania głównego - mięsnego lub jarskiego.
[/size]
[/align]