Chatbot OpenAI o nazwie ChatGPT stał się jedną z najważniejszych innowacji technologicznych na świecie i jest dostępny dla publiczności od prawie pół roku. Mimo to użytkownicy wciąż odkrywają przydatne i fascynujące aplikacje dla sztucznej inteligencji. Poniżej znajduje się sześć ważnych wymagań ChatGPT, które każdy powinien znać.
W tym artykule przedstawimy Ci sześć innych wskazówek, które zdecydowanie powinieneś znać.
Kontynuuj funkcję
Zacznijmy od bardzo prostego, ale bardzo ważnego monitu, którego wielu użytkowników nie zna.
Choć ChatGPT jest imponujący, nie jest pozbawiony słabości i wad. Jeśli używasz chatbota częściej, zauważysz, że po prostu się zatrzymuje i nie kontynuuje z dłuższymi odpowiedziami.
W takich przypadkach nie musisz powtarzać monitu, po prostu wpisz „kontynuuj od miejsca, w którym przerwałeś” lub „kontynuuj od miejsca, w którym przerwałeś” po angielsku.
ChatGPT jako wyszukiwarka Akinator
Czy ktoś pamięta Akinatora? Była to gra przeglądarkowa, w której wyobrażasz sobie osobę. Akinator, dżin z lampy, za pomocą kilku pytań dowiaduje się, o którą osobę ci chodzi.
Kiedy Akinator po raz pierwszy stał się popularny, wielu było zdumionych, jak dobrze działał (za pomocą prostej eliminacji).
Dzięki ChatGPT możesz odwrócić sytuację i wyszukać rzeczy, których nawet nie pamiętasz dokładnej nazwy. Na przykład zapomniane tytuły piosenek, obrazki, opowiadania, gry, filmy i seriale.
Warunek sukcesu: To, czego szukasz, nie ukazało się po wrześniu 2021 r., a wciąż pamiętasz kilka szczegółów – im więcej, tym weselej. Możesz także poinstruować ChatGPT, aby zadawali sobie nawzajem pytania, abyście mogli wspólnie znaleźć rozwiązanie.
Na przykład możesz powiedzieć: „Szukam piosenki śpiewanej przez zespół rockowy, która opisuje astronautę dryfującego w kosmosie. Zadawaj mi pytania, na które postaram się odpowiedzieć, abyśmy mogli dowiedzieć się, jaka to może być piosenka«
Odkryj swoje »Ikigai« z ChatGPT
Ikigai wywodzi się z języka i kultury japońskiej i opisuje powód, dla którego codziennie wstajesz z łóżka. Mówiąc wprost, jest to poradnictwo zawodowe, które można zastosować w innych aspektach życia. Aby się tego dowiedzieć, należy odpowiedzieć na cztery pytania:
Jaka jest twoja pasja
W czym jesteś utalentowany?
Za co możesz otrzymać zapłatę?
Czego potrzebują inni ludzie na świecie?
Następnie szukasz nakładających się czterech odpowiedzi i możesz w ten sposób dowiedzieć się, które powołanie lub cel sprawią, że będziesz najbardziej szczęśliwy. Dzięki ChatGPT nie musisz samodzielnie wykonywać tej analizy.
Wystarczy taka prosta komenda: »Poznaj ze mną moje ikigai, zadając mi pytania, a ja udzielę Ci odpowiedzi«.
Po otrzymaniu wyniku możesz zadawać dodatkowe pytania, sugerować Ci zawody lub skorzystać z chatbota, aby ustalić, czy jesteś na dobrej drodze.
Twórz plany treningowe na siłownię
Po pierwsze: Przede wszystkim powinieneś skontaktować się z personelem swojej siłowni, jeśli chcesz ułożyć plan treningowy dopasowany do Ciebie. W niektórych studiach usługa ta jest jednak płatna – nie każdego na nią stać. W takim przypadku chatbot OpenAI może ci pomóc.
Wszystko, co musisz zrobić, to zapisać lub zapamiętać, jakie maszyny treningowe i inny sprzęt są dostępne w twoim studio i powiedzieć o tym ChatGPT. W wielu studiach fitness są one numerowane lub mają firmowe oznaczenie wewnętrzne.
Następnie możesz powiedzieć ChatGPT, jaki sprzęt ma siłownia i poinstruować go, aby stworzył plan treningowy dostosowany do Ciebie.
Przykład:
»Moja siłownia posiada następujące maszyny treningowe:
1B = wyciskanie nóg
2B = wyciskanie na klatkę piersiową
3R = maszyna do wiosłowania
4Ba = maszyna brzuszna
5Rü = tylne przedłużenie
...
Ułóż mi plan treningowy, który ma na celu wzmocnienie moich pleców i pomóc mi schudnąć. Bolą mnie również kolana podczas wchodzenia po schodach i należy to wziąć pod uwagę przy planowaniu. Zapisz, ile serii i powtórzeń powinienem wykonać w jednym ćwiczeniu i ile razy w tygodniu muszę wykonać plan treningowy.
Po utworzeniu planu możesz zadawać pytania uzupełniające lub zachować je do zakończenia szkolenia. Żadne pytanie nie jest zbyt głupie dla chatbota. O ile nie usuniesz rozmowy, ChatGPT będzie mógł odwoływać się do planu w przyszłości.
Jako bonus istnieje również możliwość stworzenia planu treningowego w formie tabelarycznej. Po prostu powiedz ChatGPT, że chcesz harmonogram w formie tabelarycznej.
Zanim faktycznie rozpoczniesz szkolenie, powinieneś ponownie ze zdrowym rozsądkiem sprawdzić sugestie ChatGPT: czy to, co sugeruje bot tekstowy, jest rzeczywiście przydatne i wykonalne? W ten sposób unikniesz niepotrzebnych kontuzji.