Benedyktynka lub Benedyktyn jest to światowej sławy likier wytwarzany w Francuskim klasztorze benedyktynów w Fécamp. Receptura sporządzona została przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze benedyktynów w Normandii, w zamyśle twórcy likier ten miał być lekarstwem na malarię. W oryginalnym składzie zawiera wyciągi z ponad 40 ziół i rozmaitych korzeni, między innymi goździków, cynamonu, majeranku, kolendry dzięgielu, gałki muszkatołowej, szafranu, lawendy, mięty i melisy. Nalewkę o podobnych właściwościach smakowych i leczniczych, wzmacniających, uspokajających i wspomagających trawienie, możecie zrobić w domowych warunkach według poniższego przepisu.
Składniki:

  • Po płaskiej łyżeczce:
    • Goździków
    • Cynamonu
    • Majeranku
    • Mięty pieprzowej
    • Tymianku
    • Korzenia rabarbaru
    • Piołunu
    • Szafranu
    • Kwiatu lawendy

  • 250 g cukru
  • 1 l wody
  • 500 ml spirytusu

Przygotowanie:
Wszystkie zioła (oprócz lawendy i szafranu) wraz z cukrem wsypać do słoja i zalać wodą i spirytusem, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać szafran i lawendę, odczekać piętnaście minut, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.