Jest to jedna z bardziej popularnych nalewek w naszym kraju ze względu na spory dostęp do malin.
SKŁADNIKI:

  • 1kg malin
  • 0.5 kg cukru
  • 0.5l wody
  • 0.5l wódki
  • 0.5l spirytusu lub destylatu
  • 2-4 liści melisy


PRZYGOTOWANIE:

Owoce malin myjemy, odsączamy i zalewamy wódką oraz spirytusem. Odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, po tym czasie zlewamy płyn, będzie on w smaku wytrawny. Możemy go zachować osobno a owoce zalać ponownie na dwa tygodnie syropem przygotowany z cukru dodając liście melisy. Dzięki tej metodzie uzyskamy dwie nalewki o różnej słodkości. Możemy je połączyć lub mieszać w zależności od upodobań.

Nalewka z soku malinowego. Mając wcześniej przygotowany sok z malin możemy zalać go alkoholem. Można zrobić to w proporcji 1:1 - sok:spirytus lub sok:wódka zależnie od pożądanej mocy. W tym przypadku także odstawiamy na miesiąc.

Ostatecznie nalewkę filtrujemy, rozlewamy do butelek. Nalewkę z malin przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Po kilku miesiącach jest gotowa do spożywania ale im dłużej stoi nietknięta tym lepsza.