Jeżyna - rodzaj rośliny z rodziny różowatych, których dojrzałe czarne owoce zawierają sporą ilość cukru, kwasów organicznych, ale również prowitaminę A, witaminę C, oraz witaminy z grupy B, ponadto związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Spożywanie jeżyn pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, jak również działa uspokajająco.

Składniki:


  • 1 kg jeżyn
  • 500 ml wódki
  • 500 ml spirytusu
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody


Przygotowanie:

Owoce włożyć do słoika i zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, co jakiś czas poruszając słoikiem. Po dwóch tygodniach dodać syrop i odstawić na tydzień, po tym czasie przefiltrować, rozlać dobutelek i przechowywać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.