Grusza, Pyrus – rodzaj niewielkich drzew z rodziny różowatych. W ciągu wielu wieków wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych. Owoce gruszy pod swoją grubą i ziarnistą skórką zawierają spore ilości takich pierwiastków jak bor i jod, witaminy C i B, oraz dużo błonnika i prostych węglowodanów: fruktozy, glukozy i sacharozy
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 1 l spirytusu
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Umyte gruszki pokroić w kostkę i wraz z gniazdami nasiennymi włożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe i nasłonecznione miejsce na trzy tygodnie, następnie słoik przestawić do piwnicy na 6 miesięcy. Zawartość słoika przefiltrować, a owoce zasypać cukrem i odstawić, aby całkowicie rozpuścić cukier należy co jakiś czas poruszać słoikiem. Owoce w cukrze ponownie przefiltrować, połączyć obydwa nalewy, przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące do piwnicy.