Składniki

ilość porcji: 24

  • 2 butelki czerwonego wina
  • 50 g suszonej skórki z pomarańczy
  • 50 g cynamonu w laskach
  • 20 całych nasion kardamonu
  • 25 całych goździków


  • 450 g blanszowanych migdałów
  • 450 g rodzynek
  • 450 cukru w kostkach
  • 145 ml brandy


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 45min. › Gotowe w: 1godz.

  1. Wlać wino do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
  2. Skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon i goździki zawinąć w gazę, związać nitką kuchenną i włożyć do wina. Gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodać migdały i rodzynki i gotować przez kolejne 15 minut, a następnie zdjąć z ognia.
  4. Na garnku ustawić ruszt (kratkę) z piekarnika i ułożyć na nim kostki cukru. Na cukier powoli nalewać brandy, tak, aby dobrze wsiąknęła w cukier. Podpalić cukier za pomocą zapałki i pozwolić, aby się wypalił i stopił, spadając do garnka. Gdy cały cukier się stopi, przykryć garnek pokrywką, aby ugasić ogień.
  5. Wymieszać i usunąć zawiniątko z przyprawami. Podawać w ciepłych kubkach, dodając po kilka migdałów i rodzynek.