Składniki
ilość porcji: 4
- 2 pomarańcze, w tym 2 organiczna
- 3 cytryny
- 125 ml koniaku
- 2 łyżeczki herbaty liściastej (lub 2 torebki herbaty)
- 150 g miodu
- 250 ml ciemnego rumu
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 10min. › +3godz. odstawienie › Gotowe w: 3godz.15min.
- Organiczną pomarańczę umyć i osuszyć, a następnie obrać ją tworząc cieniutką spiralkę.
- Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy i z cytryn. Wymieszać sok z koniakiem i skórką z pomarańczy, i odstawić w przykrytym garnku na 3 godziny.
- Zaparzyć herbatę jak zwykle i odstawić na 3-5 minut aby naciągnęła. Dodać do garnka wraz z rumem i miodem. Wyjąć skórkę pomarańczową.
- Podgrzać całość bardzo dobrze, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorący poncz w kubkach.