Składniki

ilość porcji: 4

  • 2 pomarańcze, w tym 2 organiczna
  • 3 cytryny
  • 125 ml koniaku
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej (lub 2 torebki herbaty)
  • 150 g miodu
  • 250 ml ciemnego rumu


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min. › Gotowanie: 10min. › +3godz. odstawienie › Gotowe w: 3godz.15min.

  1. Organiczną pomarańczę umyć i osuszyć, a następnie obrać ją tworząc cieniutką spiralkę.
  2. Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy i z cytryn. Wymieszać sok z koniakiem i skórką z pomarańczy, i odstawić w przykrytym garnku na 3 godziny.
  3. Zaparzyć herbatę jak zwykle i odstawić na 3-5 minut aby naciągnęła. Dodać do garnka wraz z rumem i miodem. Wyjąć skórkę pomarańczową.
  4. Podgrzać całość bardzo dobrze, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorący poncz w kubkach.