Likier aptekarski
Skład:
6 ziaren kolendy
3 g jagód jałowca
3 g kminku
3 g nasion czarnyszku
3 ziarenka piepszu
6 pestek z jabłek
goździki
1/2 g anużu
1 g suszonej mięty
1,5 g suszonego majeranku
1/2 g szafranu
2 szklanki spirytusu
1 szklanka wódki
1 szklanka przegotowanej wody
300 g cukru
Do gąsiorka wsyp przyprawy i korzenie, wszystko zalej wódką i spirytusem, szczelnie przykryj
i zostaw na 2-3 tygodnie. Potem płyn zlej i bardzo dokładnie przefiltruj. Zagotuj syrop
z wody i cukru, odszumuj i zestaw z ognia. DO gorącego syropu wlej przefiltrowaną wódkę, wymieszaj, po czym przykryj, przestudź i wlej do gąsiorka. Teraz dodaj szafran, szczelnie przykryj i postaw w ciepłym miejscy na następne 2-3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsaj gąsiorkiem. Ponownie przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj i zostaw - najlepiej na rok lub dwa lata.