Nalewka z wiśni i śliwek

Skład:



500 g bardzo dojrzałych wiśni
250 g suszonych śliwek bez pestek
15 goździków
1 szklanka miodu
3 szklani wody 4 szklanki spirytusu
1 kieliszek koniaku
Do słoja wsyp wiśnie (pół bez pestek, pół z pestkami) zalej rozpuszczonym miodem,
przykruj ściereczką i zostaw w cieple na 24 godziny. Drobno pokrojone śliwki włóż
do słoiczka, zalej koniakiem i zostaw na noc. Następnego dnia połącz śliwki z wiśniami, dodaj
goździki. Całość zalej spirytusem wymieszanym z przegotowaną zimną wodą.
Teras szczelnie przykryj, zostaw w cieple na 10-12 dni. Pamiętaj, by codzienie potrząsnąć
słojem. Na koniec owoce przeciśnij przez płótno, nalewkę wlej do gąsiorka , zostaw na 4-5 dni, po czym przefiltruj .Rozlej do butelek, przechowj w chłodnym, ciemnym miejscu na co najmniej 6-8 miesięcy.