Składniki

ilość sztuk: 1 litr


  • 600 g cukru
  • 250 ml wody
  • 750 ml wódki
  • 450 g jeżyn


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 5min. › +28dni odstawienie › Gotowe w: 28dni20min.


  1. W garnku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się roztopi. Odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej.
  2. Wlać wódkę do dużej butelki lub słoja (szklanego naczynia), dodać przestudzony syrop cukrowy i jeżyny. Uważać, aby nie zgnieść owoców!
  3. Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Można co kilka dni przemieszać, ale uważając, aby nie zmiażdżyć owoców.
  4. Po upływie 2 tygodni przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek.
  5. Najlepiej odstawić jeszcze nalewkę na kilka tygodni (co najmniej 2) aby nabrała jeszcze lepszego smaku.