Składniki

ilość sztuk: 3 litry

  • 400 g suszonych owoców (gruszki, śliwki)
  • 1 kg aronii
  • 0,75 litra spirytusu
  • 250 ml wody
  • 1 kg cukru
  • 0,75 litra spirytusu
  • 500 ml wody


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › +100dni odstawienie › Gotowe w: 100dni30min.

  1. Suszone owoce wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem, a następnie rozdrobnić. Aronię umyć i wrzucić do gąsiorka razem z suszem. Wlać 0,75 litra spirytusu i 250 ml wody. Odstawić w temperaturze pokojowej na 3 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
  2. Z gąsiorka zlać płyn do szklanego naczynia, a pozostałe w nim owoce zalać przegotowaną zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 24 godziny, od czasu do czasu wstrząsając gąsiorkiem.
  3. Ponownie zlać płyn, odcisnąć owoce i połączyć płyny w szklanym naczyniu.
  4. Sporządzić syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuścić w litrze wody, zagotować i ostudzić. 0,75 litra spirytusu 95% rozcieńczyć w 1/2 litra wody. Wlać do gąsiorka, dokładnie wymieszać i zostawić w zacienionym miejscu na 3 miesiące.