Składniki
ilość sztuk: 3 litry
- 400 g suszonych owoców (gruszki, śliwki)
- 1 kg aronii
- 0,75 litra spirytusu
- 250 ml wody
- 1 kg cukru
- 0,75 litra spirytusu
- 500 ml wody
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › +100dni odstawienie › Gotowe w: 100dni30min.
- Suszone owoce wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem, a następnie rozdrobnić. Aronię umyć i wrzucić do gąsiorka razem z suszem. Wlać 0,75 litra spirytusu i 250 ml wody. Odstawić w temperaturze pokojowej na 3 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
- Z gąsiorka zlać płyn do szklanego naczynia, a pozostałe w nim owoce zalać przegotowaną zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 24 godziny, od czasu do czasu wstrząsając gąsiorkiem.
- Ponownie zlać płyn, odcisnąć owoce i połączyć płyny w szklanym naczyniu.
- Sporządzić syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuścić w litrze wody, zagotować i ostudzić. 0,75 litra spirytusu 95% rozcieńczyć w 1/2 litra wody. Wlać do gąsiorka, dokładnie wymieszać i zostawić w zacienionym miejscu na 3 miesiące.