kładniki, 6 cienkich małych pizzy o średnicy 25 cm:
Ciasto:

 40 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych instant)
 300 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody
 500 g mąki pszennej
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 łyżki oliwy
Dodatki:
 3 kulki mozzarelli, każda po 125 g + opcjonalnie tarta mozzarella w kawałku
 2 pomidory
 2 ząbki czosnku
 płatki chili
 1 doniczka bazylii
 sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:
 4 pomidory
 sól i pieprz
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżeczki suszonego oregano
 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Ciasto:

  • Drożdże pokruszyć i umieścić w dużym kubku lub miseczce. Wlać wodę (bardzo ciepłą, ale nie gorącą), dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, aż rozczyn urośnie (spieni się na powierzchni).
  • Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać sól, wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę, wymieszać. Wyrabiać mikserem lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 - 2 godziny. W międzyczasie przygotować składniki i rozgrzać grill lub piekarnik.
  • Przygotować sos pomidorowy ze świeżych pomidorów: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Usunąć nasiona, a sam miąższ pokroić w kosteczkę. Włożyć do rondelka razem z resztą składników sosu. Gotować na średnio dużym ogniu przez około 15 minut, w międzyczasie 2- 3 razy zamieszać. Na koniec zmiksować.
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce, posolić. Pomidory pokroić na plasterki. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory posmarować czosnkiem, posypać płatkami chili jeśli ich używamy, doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać grill na maksymalną moc, z maksymalną ilością węgla/brykietu (nie ma potrzeby używania koszyków na brykiet). Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury około 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień (przez około 1/2 godziny, grubszy kamień można nagrzewać dłużej) lub blaszkę. Im bardziej nagrzany kamień i piekarnik, tym lepsza pizza.
  • Zagnieść szybko wyrośnięte ciasto i podzielić je na 6 części. Podsypując mąką rozwałkować kolejno dwa pierwsze placki i odłożyć na deskę lub łopatę podsypując mąką, przykryć ściereczką aby nie obeschły.
  • Gdy placki podrosną, po około 12 minutach, zsunąć pierwszy placek na rozgrzany kamień, rozsmarować (niedokładnie) 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 3 łyżki tartej mozzarelli, 3 plasterki pomidorów. Przykryć pokrywą lub zamknąć piekarnik i grillować lub piec przez około 10-15 minut. Jeśli grill/piekarnik był nagrzany do wysokiej temperatury, wówczas pizza szybko się zrumieni a ser się nie spali. Pizza będzie chrupiąca tylko na zewnątrz, w środku będzie odpowiednio puszysta. Jeśli po 15 minutach pizza nie będzie jeszcze zrumieniona, oznacza to, że jest za niska temperatura pieczenia lub słabo nagrzany kamień. Zbyt długie pieczenie powoduje, że ciasto pod pizzą (i ser) się wysusza i twardnieje.
  • Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać bazylią. Pokroić nożem na porcje.