Składniki, 4 porcje:
filet z łososia ze skórą o wadze około 600 - 800 g
1 pomarańcza (sok i skórka)
1,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy extra vergine
do podania:400 g jogurtu greckiego
Grillowane pomidorki koktajlowe:
400 g pomidorków koktajlowych
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra vergine
Do pomidorków potrzebna będzie tacka do grillowania (jeśli grillujemy na grillu ogrodowym, a nie na patelni grillowej).
Przygotowanie:
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy na drobnej tarce, odłożyć. Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski. Łososia opłukać i osuszyć, włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować pomidorki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, cukrem, suszonym oregano. Skropić oliwą extra vergine, odłożyć.
- Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (od strony mięsa bez skóry), posmarować odłożoną skórką pomarańczową, posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć łososia). Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje.
- Pomidorki (najlepiej grillować jednocześnie z łososiem jeśli mamy miejsce na grillu) razem z całą tacką położyć na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania. Możemy je też grillować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. Łososia podawać z pomidorkami i jogurtem greckim.