Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje:
 300 g filetów z łososia
 250 g miąższu obranego ananasa
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Glazura:
 3 ząbki czosnku w łupinkach
 1 mała cebulka
 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
 30 ml białego octu winnego
 2 łyżki brązowego cukru
 1/2 łyżeczki soli

Sos:
 100 g śmietany 18%
 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  • Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym.
  • Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki.
  • Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron.
  • Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową.